poniedziałek, 17 października 2016

Bezglutenowa babka piaskowa miękka jak puch

Bezglutenowa babka piaskowa miękka jak puch

5 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
zmielone migdały do wysypania formy
     
1. Formę do babki (pojemność ok. 2,6 litra) bardzo dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy ją zmielonymi migdałami bez skórki.

2. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na jasną, bardzo puszystą masę. Miksujemy około 15 minut. Jajka bardzo urosną.

3. Dalej miksując, łyżka po łyżce, stopniowo dosypujemy cukier.

4. Mąkę ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy (nie wsypujemy na raz tylko właśnie przesiewamy) do wciąż miksujących się jajek z cukrem.

5. W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i gorące powoli wlewamy do naszej masy - wciąż miksując.

6. Dalej miksujemy i wyciskamy sok z połowy cytryny. Miksujemy jeszcze przez minutę i wlewamy ciasto do formy. Ciasto nie powinno zajmować więcej niż 2/3 formy, bo w piekarniku jeszcze urośnie.

7. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy przez 60 minut. Potem wyjmujemy z piekarnika i czekamy kilka minut. Dopiero wtedy wyjmujemy na kratkę żeby ostygło. Możemy na koniec oprószyć pudrem. Ja - jak widać na zdjęciach - miałem tylko kakaowy cukier puder.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. O tak! Mój ulubiony przepis na babkę! Rozpływa się w ustach jak chmurka, polecam całym podniebieniem! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Mój ulubiony przepis na babkę! Rozpływa się w ustach jak chmurka, polecam całym podniebieniem! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy brak glutenu wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sądzę. To mit, legenda miejska. Brak glutenu ma znaczenie jedynie dla osób cierpiących na jakąś jego nietolerancję. Czyli dla niezbyt dużego procenta populacji.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  5. Idealna bezglutenowa babka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię bezglutenową żywność

    OdpowiedzUsuń